HVITVASKING

I følge forskrift om tiltak mot hvitvasking skal banker forsikre seg om at de transaksjoner som banken gjennomfører er lovlige og ikke har tilknytning til noen straffbar handling. Forskriften sier at bankpersonal er forpliktet til å stille spørsmål om visse transaksjoner, og må noen ganger be om legitimasjon for å forsikre seg om hvem som utfører transaksjonen.

Forskriften omfatter tiltak mot hvitvasking og terrorfinansiering, og bygger på et EU-direktiv. Reglene berører i stort sett hele Europa, og omfatter ut over banker, bl.a. livforsikringsselskaper, valutavekslere, advokater, eiendomsmeglere og revisorer.

Hvordan påvirkes du som kunde av reglene?

Resurs skal foreta en vurdering av bankens risiko for at banken brukes til hvitvasking eller terrorfinansiering. Det er derfor nødvendig for Resurs å ha god kjennedom om sine kunder og deres forretninger når forretningsrelasjonen starter.

Om du vil være kunde hos Resurs, kan det bli nødvendig å besvare noen spørsmål så vi forstår ditt formål med, og behov av våre banktjenester. Det er obligatorisk å legitimere seg om du vil være kunde. Legitimasjonskravet gjelder også ved visse løpende transaksjoner. Alle spørsmålene stilles som følge av kravene i hvitvaskingsloven, og all kundeinformasjon behandles konfidensiellt. Banken har krav om konfidensialitet som tidligere, såkalt bankhemmelighet.

Når det gjelder juridiske personer, må banken kontrollere hvem som er reelle eiere i virksomheten og står bak den juridiske personen. Her kan Resurs kreve dokumentasjon på eierforhold, f.eks.hvem eller hvilke som kontrollerer minst 25% av firmaet. Legitimasjonskontroll er obligatorisk.